Press "Enter" to skip to content

Hírlevél féleség, 2016.04.21-26.

Az előző cikkben olvashatnak a Leposa Lászlónál tett konzultációról. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy lássák, mennyivel körülményesebb/költségesebb egy műemléken felújítást végezni mint egy békés, normális házon.

Árajánlatot kérünk a következő anyagok elkészítésére:

  • Művészettörténeti tudományos dokumentáció és értékleltár.
  • Tetőfelújítás építési engedély.
  • Tetőtér beépítés (esetleg több is, ha van rá érdemi igény) építési engedély.
  • Építési engedély az épület szigeteléséhez a földszinten.
  • Külső homlokzatfelújítás örökségvédelmi vagy építési engedély .

Szempontok:

  • A fentiek érdekében a feltétlenül szükséges minimumot kérjük mind tartalmilag, mind pénzügyileg.
  • Az összes elkészült anyag a továbbiakban a Társasház tulajdonát képezi, szabadon használhatja.
  • Az anyagokat elektronikusan kérjük, hogy a további fejlesztések alapjául szolgáljanak, igény szerint bővíthetők, felhasználhatók legyenek.

Emlékeztető/elgondolkodtató:

Érdemes rápillantani Hild eredeti terveire. Mit mondjak, nem túlozta el. Vagy az építőmesterek tudtak nagyon? Talán mintakönyveket használtak a kivitelezésnél? Eléggé megváltozott a világ. Ha valaki kíváncsi minek kell megfelelni annak aki, szakértői tevékenységet szeretne űzni, kattintson ide.

Nagyon fontos lenne a padlástér minél nagyobb területének az értékesítése, hogy legyen forrásunk a felújításokra. Ennek első lépése talán egy szándéknyilatkozat tevése lenne, melyben a padlástérre igényt tartó tulajdonos nyilatkozik, hogy mennyit hajlandó érte fizetni, és a Közgyűlés is nyilatkozik, hogy ezt elfogadja. Erre azért van szükség, mert az engedélyezési tervek, az albetétesítés költséges. Ne hozzuk egymást kellemetlen helyzetbe azzal, hogy valamelyik fél időközben meggondolja magát. Jó lenne, hivatalos ingatlanbecslést is kérni a korrekt árak megállapítása miatt. Arról is fontos lenne nyilatkozni, hogy a tulajdonosok egyet értenek-e az Alapító Okirat várható módosításával.


Frissítés: Eladó a földszint 5-ös lakás. Akit a részletek érdekelnek, hívja a tulajdonost a 30/248-85-76-os számon. (2016.04.26.)


Sajnos nem sikerült egymás között békességgel elintézni az ügyeinket, néhány ügyben ismét a bíróság fog dönteni:

  • Dr. Szeéphalmi István a bírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a Társasház január 19-i elszámoló közgyűlésének minden határozatát, mert nem kapott meghívót a közgyűlésre, így tulajdonosi jogainak gyakorlásától szándékosan el volt zárva. A május 11-én esedékes per helye és a részletek itt olvashatók.
  • A Társasház felújította a Szeéphalmi ügyvéd úrral kapcsolatos, közös költség nem fizetése miatt indított perét az aktuális tartozás tekintetében. A tárgyalásra július 11-én kerül sor. Az idéző végzés itt olvasható.

A Földhivatal elutasította Szeéphalmi ügyvéd úr ingatlanára a jelzálogjog bejegyzést. A részletek itt olvashatók.


Az itt olvasható dokumentumokban dr. Schmidt Zoltán végrehajtó arról tájékoztatta a társasházat, hogy a Vari-Coord Kft. tulajdonát képező 7-es, 8-as, 10-es albetétek árverésre kerülnek. Felmerült annak a lehetősége, hogy a 7-es, 8-as albetéteket a Társasház vásárolja meg, hogy az árkáddal együtt tudjuk hasznosítani. Ennek megfelelő anyagi erő híján elég kicsi a valószínűsége, ám azon mindenképpen érdemes gondolkodni, hogy a tulajdonosok – esetleg egymással összefogva induljanak az árverésen.


Egy társasházi közös képviselő találkozón megbeszéltem egy biztonsági céggel, hogy ajánlatot készítenek az épület kamerákkal történő védelmére. A részletek az Árajánlatok között olvashatók. Lényegében egyszeri 240 ezer forintos beruházásra, és további havi 16 ezer forintos üzemeltetési költségről van szó. Fontos tudni, hogy a háttértárolón rögzített HD-s felvételeket csak a hatóság nézheti meg abban az esetben, ha bűncselekmény történik. Az elmúlt évben – amiről tudok – egy félmilliós fényképezőgép, két kerékpár, egy rokkantkocsi tűnt el a házból, egy felderítetlen betörés és egy tettenérés történt. A betörés rendőrségi jegyzőkönyvét nem kaptam meg, a részleteket nem ismerem. (A Biztosító nem is fizetett.) Nemrég a pince lépcsőházi lejáratáról törték le a lakatot, és egy-két rekeszt kinyitottak, de talán nem tűnt el semmi. Kérem, hogy gondolkozzanak el, van-e értelme a kamerák telepítésének.

Frissítés: A Társasházi Törvény szerint kamera beépítésére csak a tulajdonosok 2/3-os hozzájárulása esetén van lehetőség. Ezért (is) fontos lenne, hogy minél többen megjelenjenek a május 5-i közgyűlésen, illetve adjanak megbízást a képviseletükre. (2016.04.26.)


A fent jelzettek miatt május 5-én 18 órakor közgyűlést fogunk tartani. Ha van valakinek ötlete, hogy milyen napirendi pontokat beszéljünk meg, kérem, hogy időben jelezze. Egyelőre a következők várhatók:

  • A január 19-i közgyűlés határozatainak megerősítése.
  • Döntés a felújításokhoz szükséges kutatási anyagok, tervek, építési engedélyek elkészítése ügyében.
  • Szándéknyilatkozatok a padlástér bizonyos területeinek megvásárlása ügyében.
  • Szándéknyilatkozat az Alapító Okirat módosításához való hozzájárulás tekintetében.
  • Döntés a 7-es, 8-as albetétek árverezésén való részvétel tekintetében.
  • Döntés a kamera rendszer felszerelése ügyében.

Április 22-én minden V. kerületbe bejelentett lakos 3 tő muskátlihoz juthat a Károlyi kertben személyi igazolványa és a lakcímkártyája bemutatásával. Jó lenne, ha egy kicsit barátságosabb lenne az épület belső tere. Arra kérek mindenkit, hogy hozza el a virágokat, ne kelljen erre külön költeni. Akinek gondot okoz jelezze, és elmegyünk helyette szajrézni. (Én sem szeretem az ilyesmit, de az sem jó, ha barátságtalan a környeztünk. A BBB pályázattól a korlát rendbetételére kapott 100 ezer forinttal is el kell számolnunk, ennek része lenne a virágládák elhelyezése.)


Sikeresen lezajlott az Irodalom Éjszakája 2016. rendezvény, itt olvashatnak róla. Az Izraeli Követség, az Izraeli és Észt Kulturális Intézet, illetve a Katona József Színház fellépő színészei elismeréssel köszönték meg az eseményen való részvételünket. Persze egy kis szerencsénk is volt, hogy az áram nem a Ilan Mor nagykövet jelenléte alatt ment el. Vajon hogy reagáltak volna a biztonságiak a vaksötét pincében? A kemencetérben nem volt gyertyafény sem. Tanulság: foglalkozni kell az épület elektromos korszerűsítésével is.


A Fővárosi Törvényszék bejegyezte az Arany Oroszlán Kulturális Egyesületet. A bejegyző végzés itt olvasható.


Szeretném az árkádot por- és zajmentessé tenni. Ennek érdekében polikarbonát lemezeket helyeznénk – közadakozásból – az ablak és ajtónyílásokra. Egyet, hogy ne kövessünk el túl nagy hibát, megrendeltünk és felszerelünk. Az eredmény ide kattintva látható. Fontos, hogy a beépített lap nincs rögzítve, csak kiékeltük, hogy ha nem tetszik/vállalható, büntetlenül el lehessen távolítani. A közadakozásra azért van szükség, mert nem szeretnénk a Társasházat ezzel terhelni. 140 ezer forint az összes ablak „beüvegezése” polikarbonáttal (valódi üvegportálok készítése 2-2.5 millió forint lenne). További költség egy tisztasági festés és a világítás elkészítése lenne, 100-140 ezer forint ha magunk csináljuk. Arra, hogy érdemi bevétel lesz-e belőle, nincs garancia. Kisebb kiállítások, összejövetelek szervezésére bizonyára alkalmas lesz. Minden ötletet lelkesen várunk.


Dr. Holló Szilvia Andrea – azt hiszem fogalmazhatok így – botrányosnak tartja az épületen elhelyezett táblát. A kutatásai iránti tisztelet minimuma lenne, hogy lecseréljük a főpolgármestert pékmesterre. Ezt szintén közadakozásból kellene megtennünk. Megjegyzem a jelenlegi táblát részben pályázatból, részben a saját pénzünkből állíttattuk Egyeki Zsolt volt közös képviselővel.


Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .