Press "Enter" to skip to content

Közgyűlést tartunk 2015. október 13-án!

A Papnövelde utcai homlokzatAz október 13-i közgyűlés napirendi pontjainak összeállításához kérem, kértem a tulajdonosok és lakók segítségét, hogy minél hatékonyabb legyen az összejövetel. Nagyon fontos azoknak a véleményét is tudni, akik személyesen (rendszeresen) nem jelennek meg. Külön kérem őket, hogy tájékozódjanak, és adjanak meghatalmazást, utasítást valamelyik tulajdonosnak, a véleményük képviseletére. A közgyűlési meghívót hétfőn, fogom kiküldeni, addig módosíthatjuk az Önök kívánsága szerint a tervezett napirendi pontokat:

 1. Levezető elnök, jegyzőkönyv vezető, hitelesítők megválasztása.
 2. Napirend megszavazása.
 3. Ajánlat a tetőtér beépítésre és/vagy közös műemléki pályázaton indulás ügyében. Az október 2-i(!) tetőtér bejárás tanulságait is figyelembe véve. Előadó: Kovács Zoltán műszaki igazgató FAVIS.
 4. Az épület 7-es 8-as – árkád melletti – elhanyagolt albetétei lassan az épület állékonyságát veszélyeztetik. A Vari-Coord Kft. felszólítása a tulajdona rendbehozatalára.
 5. A tetőtér egy részének albetétetsítése és eladása. Hoffer úr ajánlata.
 6. A II. emelet 19. előtti néhány négyzetméter albetétesítése és eladása. Érdeklődő: Chala Ann és férje.
 7. A T-55316/2013-as pályázati összeg (ismételt) átcsoportosítása, átütemezése.
 8. A hibásnak tűnő folyosó részek vizsgálata. Fényképek ide kattintva.
 9. Jelzálogjog bejegyzés vagy egyéb intézkedés a nagy tartozók hátralékának rendezése céljából.
 10. Egyebek.

Az augusztus 17-ig vihar a Cukor és Veres Pálné utcai oldalon is áttört a tetőn, a Veres Pálné utcai fronton az egyik lakás beázott és leszakadt a mennyezete. Személyi sérülés szerencsére nem történt. A tanulság az, hogy hiába toldozzuk foldozzuk a tetőt a nagyobb felhőszakadásnak nem áll ellen, beázik, alá kell fóliázni. A beázás, a keletkezett pára tovább rontja a fedélszék állagát, további anyagi terheket róva a házra.

A pince a nagy esőzések ellenére viszonylag száraz, ám nem szabad megfelejtkeznünk az épület szigeteléséről, melyre a HIO Kft. adott korábban árajánlatot, fel kell keresni a Városüzemeltető Kft.-t, hogy vállaljanak részt a költségek viselésében, hiszen a díszburkolat nem megfelelő kialakítása (szigetelés, lejtés) nagy mértékben hozzájárul a földszinti helyiségek nedvesedéséhez, egészségtelen klímájához.

Az egyik repedt mészkőlapA kőlapokból készült folyosón a második és első emeleten is tapasztalható, hogy a természetes rétegeződés miatt a lapok hosszában el vannak repedve. Lehet, hogy statikust kellene hívni, hogy megállapítsa van-e velük teendő. (A szakvélemény alaphangon 30 ezer Ft.) Egy-egy lap cseréje tardosi/süttői vörös mészkőből több százezer forint is lehet, illetve valami más megoldást kell kitalálni a biztonságossá tételükre (persze nem az aládúcolást).

Ha nem rendezik a hátralékos tulajdonosok a tartozásukat, illetve nem találunk egyéb forrást, akkor nemhogy fejlesztésre nem lesz pénzünk, de még az épület állagát sem fogjuk tudni megőrizni. A továbbiakban dr. Simon Zsuzsanna fogja a hátralékosok ügyeit intézni, a legnagyobb határozottsággal. A türelem, a tartozók helyzetének méltányolása sajnos még szimbolikus eredménnyel sem járt.

Az árkád mellett található 7-es 8-as albetét (a tulajdonos a Vari-Coord Kft.) borzasztóan le van pukkanva. Az egyre jobban repedező falak, megbontott tartóoszlopok az elképesztő megjelenésen túl már talán az épület biztonságát, állékonyságát veszélyeztetik. Jó lenne ha a közgyűlés felhívná a tulajdonos figyelmét az ingatlanának karbantartására vagy eladására.

Az eHáz könyvelési rendszer bevezetése során a könyvelő minden albetétet azonosított a földhivatalnál. Kürti Attila lakótársunk haszonélvezőként nem lehet SZB tag, így a közgyűlésnek az SZB átszervezéséről is döntenie kell. Olya tulajdonosokat keresünk az SZB-be, akik érdemben hozzájárulnak a Társasház ügyeinek jobbításához.

A házat a 2015-ös KÖN alkalmából szeptember 19-20-án ismét megnyitottuk. A késői jelentkezés miatt csak az interneten jelentünk meg, így az idén kevesebben voltak mint tavaly. 80-100 érdeklődő volt kíváncsi a házra. Köszönetet mondunk

 • Kürti Attilának, hogy mindkét napra elegendő bort hozott, amellyel megkínálhattuk a vendégeket.
 • Viki néninek, aki a kitűnő forralt bort készítette.
 • Az EndorFine csokiüzlet (Cukor utca sarok) tulajdonosainak, akik forró csokival lepték meg az ifjabbakat és absztinenseket. Az esti programba még egy ehhez hasonló borkóstoló is belefért.
 • Urbán Jakab és Incze Sándor építészhallgatóknak, akik a KÖN-re bemutatható állapotba hozták az épület Archicad-ben megrajzolt terveit.

A UPC bevezetése még mindig sehol nincs, egészen elképesztő, amit ez a cég elő tud vezetni. A Telekom szupergyors optikai kábelei és a Digi hálózata messze elkerülik az V. kerületet, marad a UPC…

A II. emelet 21-es lakás tulajdonosa, Hoffer Ferenc úr ajánlatot tett a lakása feletti padlástér megvásárlására.

 • A befolyt összeg kiegészítve a kintlévőséggel és némi pályázati pénzzel lehetővé tenné a tető tekintélyes részének a felújítását. Megfontolandó, hogy a 2015.05.28-i közgyűlés 5. számú határozatát módosítsuk-e az épület szigeteléséről a tető felújítására?
 • Fontos, hogy az igényelt tetőtér beépítése nem korlátozza a tető körbejárását.
 • Nem árt azt sem szem előtt tartani, hogy a tető javítása után a lakások ára tekintélyes mértékben nőhet, ami a nagy összeggel tartozóknak is fontos lehet!

A társasház sok szerszámmal, sőt kisebb gépekkel is rendelkezik, melyeket pályázati pénzből vásároltunk kisebb munkák elvégzésére. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy az itt megforduló melósok kölcsönkérik, majd a hozzájuk tartozó másik társaság a sajátjának tekintve a munka végeztével egyszerűen elviszi. Legutóbb a kétágú fémlétránknak kelt lába.

Hoffer úr ajánlata a lakása feletti tetőtér megvásárlására:

Tisztelt Tulajdonostársak!

A közelmúltban megvásároltam kislányom számára (aki a barátnőjével innen fog egyetemre járni) a II. emelt 21-es számú lakást. A közös képviselővel beszélgetve felmerült annak a lehetősége, hogy megvásárolhatnám a lakás feletti tetőteret is. Ez jelenleg kihasználatlan terület a padláson, beépítése nem akadályozza a padlás körbejárhatóságát, tudtommal nincs szándéka a háznak a terület hasznosításával kapcsolatban. Arra kérem Önöket, hogy járuljanak hozzá a kb. 25-28 m2-es terület albetétesítéshez, az alapító okirat módosításához, a vásárláshoz. A tetőtér-rész fejében fel tudok ajánlani vételi összegként 2.500.000 forintot, vagy ha úgy állapodunk meg, a tető egy részének a felújítását.

Köszönettel, Hoffer Ferenc II. 19. (20/851-74-79)

Chala Julius úr ajánlata a lakása előtti beugró megvásárlására:

Ch. J. úr megbízásából jelzem, hogy a lakásának bejárata előtti beugrót, mely kb. 4 m2, szívesen lezárná egy az épület stílusába illő ajtóval. A területért felajánlott összeg 200.000 forint.

Az ok elsősorban az, hogy a beugró a jelen formájában nem biztonságos, az ablakrácsokat eltávolították, nincs rálátás a bejáratra. A beépítés sajnos megszünteti a konyha természetes világítását, ezért nem egyértelmű a Ch. J. úr vásárlási szándéka.

4 hozzászólás

 1. Jeney Attila Jeney Attila 2015.10.06

  Remélem Ákos,

  hogy itt leszel a közgyűlésen, és érdemben meg tudunk állapodni. Nagyon fontos a pénz, a felújítás, a ház üzemeltetésének vállalható volta, de nagyon fontos az is, hogy a tulajdonosok valamiféle közösséget alkossanak méghozzá egy belső fórum szerint, melyben az értékek nem feltétlenül a piaciak. Ilyen belső fórum működik egy családban, egy azonos nézeteket valló ilyen-olyan közösségben, stb.

  Őszintén szólva ezt a közösséget egy kicsit féltem, mert most működni látszik. Lehet, hogy naiv vagyok, de azt remélem, hogy pár száz ezer forintnál, mit ad Isten egy-két milliónál sokkal többet kereshetünk egyéb fórumokon, ha ügyesek vagyunk és azt kommunikáljuk, hogy ez egy összetartó közösség, melynek a rábízott értékek a fontosak, stb.

  Kicsit attól is félek, hogy most újraindul a pénzbehajtás és annak az összes konzekvenciája. Az albetétesítéshez 100%-os egyetértés szükséges, elég egyetlen tulajdonos aki ezért-azért “betart” és nem lesznek ilyen problémáink. Finoman és tapintatosan lenne jó kezelni ezeket az ügyeket, hogy ne csak gazdagok legyünk, de jól is érezzük magunkat a “mi házunkban” ahogy az egyik elődöm szokta mondani.

  Sajnos Ákos az is igaz, hogy majdnem mindent el szoktam rontani, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy igazam van. Szóval jó, ha rajtam tartod a szemed :-)

  Köszi, Attila

 2. Pozsgai Ákos Pozsgai Ákos 2015.10.06

  Kedves Attila,

  teljesen igazad van sok mindenben.
  Mindazonáltal továbbra is az a véleményem, hogy a közös tulajdont csak méltányos áron szabad értékesíteni. A párhuzam az árkáddal azért nem állja meg a helyét, mert annak jogi helyzete és poziciója összehasonlíthatatlan egy tetöréri beépítés lakássá és magántulajdonná válásával.

  Csak tegyük fel a szituációt, hogy Hoffer Úr megvenné a 25-28 nm-es tetöteret 2,5 MIO Ft-ért, majd egy idö után a lakását a + 25-28 nm-el együtt eladja másnak + 18 MIO Ft-ért, és feltesszük hogy a felújításért 5 MIO Ft-ot költött, akkor Hoffer Úr végeredményként 10,5 MIO Ft profittal távozik a házból, a ház pedig gyakorlatilag elkótyavetyélte közös tulajdonának egy fontos részét 2,5 MIO Ft-ért.

  Ez nem win-win, és ennek belátása közös felelösség. Ha valaki a lakóközösség irányába elkötelezett, az méltányos ajánlatot ad és segít.

  Ugyanezt tartom érvényesnek a Chala Úr ajánlatával kapcsolatban is.

  Üdvözlettel,

  Ákos

 3. Pozsgai Ákos Pozsgai Ákos 2015.10.01

  Kedves Attila,

  köszönöm az információkat. Nagyon fontosnak tartom én is a tetö teljes javítását és a ház szigetelésének megoldását. Én is úgy látom hogy erre csak akkor van lehetöség, ha az adósok kifizetik tartozásukat.

  A tetötér értékesítése érdekes lehet, kiváncsi vagyok a lehetöségekre.
  Ezzel kapcsolatban szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy a belvárosi ingatlanok értéke nagy, a ház lakásai is keresettek, és a háznak nem szabad a tulajdonát ár alatt eladni. Hoffer Úr ajánlatát 25-28 nm tetötér kiegészítésre 2,5 MIO Ft-ért méltánytalannak tartom. Tisztában vagyok vele hogy egy beépíthetö tetötér nem egyenlö egy tökéletesen kiépített lakás értékével. A feljánlott összeg 100.000 Ft-os négyzetméter árat tartalmaz, míg a belvárosi ingatanok átlagára 725.000 Ft/nm. Ennek fényében kérem gondolja ajánlatát újra.

  Üdvözlettel,

  Ákos

  • Jeney Attila Jeney Attila Post author | 2015.10.04

   Kedves Ákos!

   Köszönet a hozzászólásért. Nagy szükség van arra, hogy minél nyíltabban, minél szélesebb körben tudjuk ezeket a dolgokat megbeszélni.

   Valakitől azt hallottam, hogy egy ingatlan, vagy annak egy része annyit ér, amennyit adnak érte. Ez borzasztó fontos azzal együtt, hogy elkótyavetyélni persze nem szabad. Talán a pénzügyi eredményen túl fontos lehet a vevő személye, hogy mennyire érezzük az elkötelezettséget a közösség felé az üzlet kimenetele függvényében.

   Mindig hatalmas probléma volt, hogy például mennyit érhet az árkád, illetve a mellette levő albetétek? Könnyű kiszámítani, hogy az elmúlt 20 évben mennyit veszítettünk azon, hogy konszenzus híján nem sikerült értékesíteni. (Nem beszélve a siralmas állapotáról, ami az értékesítés további gátja…)

   Remélem sikerül közös megoldást találni (ahogy mondani szokták win-win-re játszani :-)

   Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .