Press "Enter" to skip to content

Konzultáció Leposa Lászlóval

Március 16-án Szűcs Gábor építészmérnök részvételével konzultációt tartottunk a Sas utcában az építési hatóságnál Leposa Lászlóval, a házunk műemléki felügyelőjével. A megbeszélés célja az volt, hogy tisztázzuk, mire van szükség ahhoz, hogy az Társasház sikerrel pályázzon. A pályázatok feltétele az érvényes örökségvédelmi vagy építési engedély megléte.

Leposa úr elmondta, hogy a VÁTI által 1965-ben készített Tudományos Dokumentáció nagyon jó, hogy meg van, de a jelenlegi rendeletnek nem felel meg. Tartalmaznia kell a telektörténetet, építéstörténetet, a művészetileg értékes tárgyakat, berendezéseket, felületeket, épületszerkezeteket, egyszóval az értékleltárt a 439/2013. (XI.20.) Kormányrendeletben foglaltak szerint. Azt tanácsolta, hogy készíttessük el az egész házról, hogy többet ne kelljen vele foglalkozni, mert ezzel definiáljuk a kiindulási állapotot, alapot, mely később minden munkafolyamathoz rendelkezésre fog állni. Például egy lakásfelújításhoz így elég az értékleltárból kivenni a vonatkozó részeket és mellékelni. A feltérképezés a ház közös kincse lesz.

Olyan művészettörténésznek kell elkészítenie, akinek van jogosultsága, azaz szakértőként nyilván van tartva.

Miután többen jelezték, hogy szeretnék beépíteni a felettük levő padlásteret, beszéltünk ennek a lehetőségéről.  Fontos, hogy az építési engedélyt több részletre bontva, ütemezetten kell kérni, külön a tetőfelújításra, sőt külön-külön a beépítendő részekre. Ha elmarad az egyik vagy másik beépítés, attól a többiek így meg fogják kapni önállóan a használatbavételi engedélyt. A tetőfelújítást úgy kell megcsinálni, hogy újabb szétbontás nélkül alkalmas legyen az utólagos tetőtér beépítésre.

Fontos, hogy a padlástér beépítése során, alulról fölfelé bővítésben gondolkozunk. Ez azt jelenti, hogy a kialakítandó tetőterek az alsó albetéthez kapcsolódnak, ezzel kerülhető el a kötelező lift kialakítása.

Amíg a fedélszék rendbehozatala építészeti és statikai kérdés, a padlástér beépítése során a statikai szempontokon túl gépészeti és elektromos tervezői fejezettel is kell rendelkeznie az építési engedélynek.

Vizsgálni kell, hogy mekkora többletterhelést igényel az épület a beépítés miatt. Előfordulhat, hogy padlástér beépítés esetén, a használatbavételi engedély kiadása előtt az ELMŰ a teljes hálózatot felülvizsgálja, és felújíttatja. (Optimista esetben a bővülés miatt nem tekintik megduplázottnak a fogyasztást, és a felújítás előírására nem kerül sor.) A használatbavételi engedélyhez a megfelelőséget bizonyító közműnyilatkozat is kell. (Az építési engedélyhez még nem szükséges.)

Nem szabad elfelejtkezni a klimatizálásról. Az udvari tetőszint fölé is el lehet helyezni a kültéri egységeket rezgésmentes kapcsolattal. A berendezéseknél igazolni kell, hogy mind a helyi, mind az országos zajrendeletet kielégítik. A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ vagy KÉSZ azaz Kerületi) mondja meg, hogy az utcai fronton lehetnek-e tetőablakok?

Fontos lenne elkészíteni, illetve befejezni az épület teljes ArchiCad modelljét, melyben folyamatosan vezetjük felújításokat, gépészeti, elektromos fejlesztéseket. Jelenleg a külső és a belső homlokzat valamint az árkád készült el. A fedélszék, a pince, és mindhárom lakószint felmérése még hátra van.

Az építési engedély birtokában lehet hatósági bizonyítványt kiállítani, hogy a padlástér beépítésre kerüljön a megállapodott feltételek mellett. Az így kialakított, engedélyezett területeket kell ezt követően a Földhivatalal önálló albetétekbe felvetetni az Alapító Okirat módosításával.

A szigetelés elkészülte nem feltétlenül kizáró ok a homlokzat felújítása ügyében, ugyanakkor megszüntetni felülről, alulról a beázást, és azt követően célszerű a homlokzatot rendbe tenni. Leposa úr szerint várhatóan vegyes szigetelés kell. A drain-csöves rendszert nem támogatja.

Ha a homlokzaton csak helyreállítás van, és nem érinti az értéktárba (értékleltárba) felvett elemek módosítását, elég az örökségvédelmi bejelentés.

A tevékenységek ütemezésére egy nulladik változat ide kattintva tanulmányozható. Fontos, hogy meghatározzuk a helyes sorrendet, hogy szakmailag (megfelelő előkészítéssel), és pénzügyileg (a padlástér hasznosításával és banki kölcsön felvételével) megvalósítható legyen az elképzelésünk.

J.A.

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .