Press "Enter" to skip to content

Konzultáció Leposa Lászlóval

Március 16-án Szűcs Gábor építészmérnök részvételével konzultációt tartottunk a Sas utcában az építési hatóságnál Leposa Lászlóval, a házunk műemléki felügyelőjével. A megbeszélés célja az volt, hogy tisztázzuk, mire van szükség ahhoz, hogy az Társasház sikerrel pályázzon. A pályázatok feltétele az érvényes örökségvédelmi vagy építési engedély megléte.

Leposa úr elmondta, hogy a VÁTI által 1965-ben készített Tudományos Dokumentáció nagyon jó, hogy meg van, de a jelenlegi rendeletnek nem felel meg. Tartalmaznia kell a telektörténetet, építéstörténetet, a művészetileg értékes tárgyakat, berendezéseket, felületeket, épületszerkezeteket, egyszóval az értékleltárt a 439/2013. (XI.20.) Kormányrendeletben foglaltak szerint. Azt tanácsolta, hogy készíttessük el az egész házról, hogy többet ne kelljen vele foglalkozni, mert ezzel definiáljuk a kiindulási állapotot, alapot, mely később minden munkafolyamathoz rendelkezésre fog állni. Például egy lakásfelújításhoz így elég az értékleltárból kivenni a vonatkozó részeket és mellékelni. A feltérképezés a ház közös kincse lesz.

Olyan művészettörténésznek kell elkészítenie, akinek van jogosultsága, azaz szakértőként nyilván van tartva.

Miután többen jelezték, hogy szeretnék beépíteni a felettük levő padlásteret, beszéltünk ennek a lehetőségéről.  Fontos, hogy az építési engedélyt több részletre bontva, ütemezetten kell kérni, külön a tetőfelújításra, sőt külön-külön a beépítendő részekre. Ha elmarad az egyik vagy másik beépítés, attól a többiek így meg fogják kapni önállóan a használatbavételi engedélyt. A tetőfelújítást úgy kell megcsinálni, hogy újabb szétbontás nélkül alkalmas legyen az utólagos tetőtér beépítésre.

Fontos, hogy a padlástér beépítése során, alulról fölfelé bővítésben gondolkozunk. Ez azt jelenti, hogy a kialakítandó tetőterek az alsó albetéthez kapcsolódnak, ezzel kerülhető el a kötelező lift kialakítása.

Amíg a fedélszék rendbehozatala építészeti és statikai kérdés, a padlástér beépítése során a statikai szempontokon túl gépészeti és elektromos tervezői fejezettel is kell rendelkeznie az építési engedélynek.

Vizsgálni kell, hogy mekkora többletterhelést igényel az épület a beépítés miatt. Előfordulhat, hogy padlástér beépítés esetén, a használatbavételi engedély kiadása előtt az ELMŰ a teljes hálózatot felülvizsgálja, és felújíttatja. (Optimista esetben a bővülés miatt nem tekintik megduplázottnak a fogyasztást, és a felújítás előírására nem kerül sor.) A használatbavételi engedélyhez a megfelelőséget bizonyító közműnyilatkozat is kell. (Az építési engedélyhez még nem szükséges.)

Nem szabad elfelejtkezni a klimatizálásról. Az udvari tetőszint fölé is el lehet helyezni a kültéri egységeket rezgésmentes kapcsolattal. A berendezéseknél igazolni kell, hogy mind a helyi, mind az országos zajrendeletet kielégítik. A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ vagy KÉSZ azaz Kerületi) mondja meg, hogy az utcai fronton lehetnek-e tetőablakok?

Fontos lenne elkészíteni, illetve befejezni az épület teljes ArchiCad modelljét, melyben folyamatosan vezetjük felújításokat, gépészeti, elektromos fejlesztéseket. Jelenleg a külső és a belső homlokzat valamint az árkád készült el. A fedélszék, a pince, és mindhárom lakószint felmérése még hátra van.

Az építési engedély birtokában lehet hatósági bizonyítványt kiállítani, hogy a padlástér beépítésre kerüljön a megállapodott feltételek mellett. Az így kialakított, engedélyezett területeket kell ezt követően a Földhivatalal önálló albetétekbe felvetetni az Alapító Okirat módosításával.

A szigetelés elkészülte nem feltétlenül kizáró ok a homlokzat felújítása ügyében, ugyanakkor megszüntetni felülről, alulról a beázást, és azt követően célszerű a homlokzatot rendbe tenni. Leposa úr szerint várhatóan vegyes szigetelés kell. A drain-csöves rendszert nem támogatja.

Ha a homlokzaton csak helyreállítás van, és nem érinti az értéktárba (értékleltárba) felvett elemek módosítását, elég az örökségvédelmi bejelentés.

A tevékenységek ütemezésére egy nulladik változat ide kattintva tanulmányozható. Fontos, hogy meghatározzuk a helyes sorrendet, hogy szakmailag (megfelelő előkészítéssel), és pénzügyileg (a padlástér hasznosításával és banki kölcsön felvételével) megvalósítható legyen az elképzelésünk.

J.A.

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .