Press "Enter" to skip to content

Néhány gondolat a pályázatokkal kapcsolatban

A pályázatokon való részvétel a legolcsóbb forrás a társasházaknak, civil szervezeteknek…, Fontos azonban, hogy néhány dolgot a szemünk előtt tartsunk. Össze-vissza felsorolás következik:

  • A pályázatok nagy része rendkívül kis (pár órás) munkával már beadható, ezért érdemes minél több pályázaton indulni.
  • Nagyon sok pályázatot évente meghirdetnek, ezek még csekélyebb ráfordítással adhatók be, mert az előző évit legfeljebb aktualizálni kell.
  • A pályázatok elkészítésnél jóval nagyobb munka a mellékletek időben való előállítása. Egy nagyobb projekthez például építési engedélyre, ahhoz méregdrága szakértői engedély(ek)re, tervekre lehet szükség, melyeket időben el kell készíteni.
  • Fontos, hogy a kapott összeget nem kötelező elkölteni, büntetlenül vissza lehet fizetni. Ebből következik, hogy önrésszel kiírt pályázatok esetén minél nagyobb összeget érdemes betervezni, majd annál takarékosabban kell bánni az elnyert összeggel, és amire nincs szükség vissza lehet fizetni.
  • Az önrész nem büntetés, úgy kell felfogni, hogy a céljaink eléréséhez szükséges kiadásaink egy részét egy intézmény úri módon kifizeti.
  • Ha elnyerünk egy pályázatot és nem teljesítjük a vállalt kötelezettségünket, akkor általában lehet hosszabbítani, de ennek nincs jó optikája, ha pedig végképp nem teljesítjük, akkor a kamatostól visszafizetésen túl még jól el is elkaparunk a kiíró előtt, súlyosan csökkentve a későbbi esélyeinket.
  • A pályázatok költségvetését soronként viszonylag rugalmasan át lehet csoportosítani, de arra is van lehetőség, hogy szerződésmódosítással alapvetően átalakítsuk.

Most ennyi jut az eszembe főleg annak kapcsán, hogy nehéz helyzetben vagyunk a Várépítő Pályázat teljesítése terén, illetve elég rossz ötlet volt, hogy a 2019.11.20-i közgyűlésen a Tulajdonosok lemondtak, a Zöld pályázaton indulásról.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .