Press "Enter" to skip to content

Szelíd helyzetjelentés

Hála Sajtos Gábor kemény munkájának összeállt az épületszigetelés engedélyezési tervéhez szükséges összes anyag, amelyet Leposa úr (a műemléki felügyelet) kért. Ha valakit érdekel, alább el is olvashatja, nagyon szép anyag:

UTÓLAGOS VÍZSZIGETELÉS ÖRÖKSÉGVÉDELMI ENGEDÉLYEZÉSI TERV (A 2020.02.27. körül beadott dokumentumok.)

01 – Műleírás, örökségvédelmi engedélyezési terv.
02 – Földhivatali térképmásolat
03 – Állapotdokumentáció
04 – Engedélyezési terv
05 – Építéstörténet (a pince értékleltára)
06 – Épületdiagnosztikai szakvélemény
07 – Tartószerkezeti szakvélemény
08 – A tervezett tevékenység

Sajnos a munkát nem lehetett elkezdeni, mert a műemlékes építési hatóság a Sas utcából a közeli Váci utcába költözött. Leposa úr a legeslegeslegvégső engedélyt szerencsétlenségünkre nem tudta számítógép híján kiadni mert az infrastruktúra költöztetése nem egyszerű trükk. Annak az esélye, hogy a közben kialakult vírusvircsaft miatt az elszánt műemlékvédők otthonról dolgozzanak, még szerényebbnek tűnik.

Kesereghetünk, ha egy kicsit fürgébben dolgoztak volna, már rég lenyelte volna a HIO a munkát. Vagy mégsem?


Megkaptam az Sz&S-től a 2019. évi könyvelési anyagot, és március 16-án e-mailben továbbítottam az SZB-nek és nyolc tulajdonosnak ellenőrzés végett. Ha valakit érdekel, alább megtekintheti. (Könyörgöm ne hivatkozzon senki a GDPR-re és egyebekre, a kutya se nézi a weboldalunkat, sajnos még a tulajdonosok sem, ez a weboldal meg nem is indexelt. Magánügy, nincs felajánlva a keresőknek, hogy bogarásszanak benne.)

Úgy gondolom, hogy rendben van a Társasház könyvelése, a magam részéről a beszámolót elfogadom:

  • Olyan tételeket nem találtam, amelyek inkorrektnek tűnnének.
  • A pénzforgalmat szabályos bizonylatok / számlák támasztják alá.
  • A banki kivonatnak a számlán feltüntetett fizetési határidővel összhangban vannak.
  • A számlában a teljesítés, a megrendelt / vásárolt dolog átadásának napja, pénzügyi rendezése csak a számla kiállítása után, a fizetési határidőhöz igazodva, átutalással történt.
  • Készpénzfizetési számla esetén a tejesítés, a számla kiállítása és a fizetési határidő megegyeznek.
  • Minden hónap csak a havi tartozik-követel forgalmat mutatja meg az egyenleget. Ez így jó, mert egyeztethető a havi bankkivonatokkal.

Más kérdés, hogy 2018. óta ázik a pince, a tetőfelújításhoz szükséges engedélyezési tervek sehol nincsenek. Akkor tudunk pályázni, ha csak ki kell húzni a kész anyagot a fiókból. (Lásd fent az épületszigetelési engedélyezési tervet!) A halogatás miatt további károkra, költségnövekedésre kell számítanunk.

A kapu tárva-nyitva, a napokban lopták el a Nagy Gabi által beszerzett második, elegáns piros szőnyeget is. 14 ezer forintba kerül egy nagyméretű fertőtlenítő lábtörlő, amit ezek után nyilván nem fogunk megvenni.

Beszéltem dr. Simon Zsuzsával, aki a Szeéphalmi-féle hagyatéki eljárásban képviseli a Társasházat. A nem túl egyszerű ügyben korrekten, az érdekeinket szem előtt tartva jár el.

Jó lenne látni a 2020-as költségvetést és mielőbb meg kell tartani a 2019-es évet záró közgyűlést, melynek a napirendjébe fel kell venni az összes lehetséges pályázatra (műemléki, kerületi, fővárosi…) történő jelentkezés elvi elfogadását. Most van értelme az írásbeli szavazásnak, ahogy ezt más társasházak csinálják, megengedve, hogy a szavazólapot aláírva, beszkennelve, digitálisan küldjék vissza a tulajdonosok.


Persze Serfőző doktor számomra nem igazán áttekinthető május 16-i levelét olvasva lehet, hogy a pályázgatás, az épület bármilyen felújítása csak vágyálom. Biztosan nagyon rossz számvizsgáló vagyok, mert én csak egy kb. 3.3 milliós HIO ajánlatot látok, mi ez a 7.9 millió? Valamiből kimaradtam?

Tavaly úgy volt, hogy lenullázta a kintlévőségeket az Sz&S vagy mégsem?

2013. ősszel lettek felújítva a kémények. A Globál Generál Kft. azt javasolta, hogy ötévente impregnáljuk a téglákat, hogy ne fagyjanak megint szét. A szétfagyott kéménytestek visszabontása, a fedlapok le- és felszerelése, esetleg újraöntése jóval nagyobb költség mit az időnkénti impregnálás. El kéne végezni! A tető mostani állapotáról van itt egy-két kép.

Frissítés: Visszatekintve a 2013-as kéményfelújításkor készült fényképekre, a szétfagyott kéménytestekre, indokoltnak tűnik az impregnálás, ezzel együtt az alábbi ajánlat érkezett a forgalmazó cégtől:


Ha legközelebb találkozom az utcán az Egyekivel és a sárgaföldig megint lehord, hogy csak a mi házunk néz ki ilyen ocsmányul a könyéken, mivel védekezzek?!


Ha valakit érdekel a TÁRSASHÁZI KÖZGYŰLÉSEK A KORONAVÍRUS MIATTI VÉSZHELYZETBEN történő megtartásával kapcsolatos aktuális (2020.03.23.) állásfoglalás, ide kattintva elolvashatja.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .