Press "Enter" to skip to content

Hírlevél féleség

Ica néniMindenek előtt együttérzésünket fejezzük ki Varga Ica néni családjának. Ica néni virágok és az apró gyerekek iránti szeretetével sokáig az emlékeinkben fog élni. Búcsúztatása augusztus 21-én 14 órakor lesz a Ferenciek terén, a templom urnatemetőjében.

Többéves küzdelem után befejeződött a kémények és a kéményseprő járdák felújítása. A mai napon megérkezett a Társasház számlájára a Fővárosi Önkormányzattól nyert pályázati összeg is. A költségek az alábbiak szerint alakultak:

2014-08-19_003820

Ebből az összegből a következő munkák készültek el:

  • A tetőn egy (használaton kívüli kéménytest) kivételével minden kéménytest fel lett újítva.
  • Minden kéményseprő járda járófelülete ki lett fémrácsra cserélve. (A tartószerkezetek maradtak, mert tartósabbak az új típusú, héjazatra támaszkodó szerkezeteknél.)
  • A Veres Pálné u. 16. tűzfalától 15 méteren belüli összes aktív kémény (15 db) a ma legkorszerűbbnek tartott Furanflex technológiával ki lett bélelve. (4 millió forint körüli összeg.)
  • 15 méteren belül – ahol indokolt – düse huzatfokozókat helyeztek a kéményekre (9 db) a tervezett hangos, drága, költségesen karbantartható ventilátorok helyett.
  • Eltávolították az összes, feleslegessé vált eternit kéménycsövet és TV antennát.

Két düse az új járóráccsalAzt, hogy ilyen kevés összegből ennyi mindent sikerült megcsináltatni, az köszönhető a szomszéd épület megemelése miatti kötelezettségnek, dr. Vudi Csaba műszaki ellenőr figyelmességének, és dr. Szeéphalmi István ügyvéd úr határozott fellépésének a kivitelezőkkel szemben. Az említettekkel a 2013-as pályázatra benyújtott munkákat, a kéményfelújítás II. ütemét is elvégeztük. Kérdés még, hogy ezt el tudjuk-e valahogy számolni?

A következő legfontosabb feladat a tető héjazat rendbetétele, mert a cserepek továbbra is morzsolódnak, beázás egyelőre nem tapasztalható.

Szintén fontos a homlokzat felújítása mert a ház külleme egyre lepusztultabb. Takács úr cégével tárgyalunk a homlokzattal kapcsolatban, illetve pályázati lehetőségeket keresünk.

Az OTP társasházi pályázatra egyébként 3 anyaggal indultunk, de (mint várható volt – 1,100-ból 10-et díjaztak) egyik sem nyert. (Kerti bútorok az udvarra, Kemence bemutató tér kialakítása, Árkád beüvegezése.)

2014. augusztus 1-jétől a Generali helyett a Groupama biztosítja a Társasházat. A szerződés ide kattintva olvasható. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a lakásbiztosítást érdemes Kürti Attila tulajdonostárssal (20/347-38-11) felülvizsgáltatni, mert lehetnek benne olyan részletek, amelyek a Társasház biztosításában is szerepelnek. Ezeket felesleges fizetni, kétszer ugyan arra a kárra – jogszerűen – nem fizethet a biztosító.

A UPC pár éve megszüntette a házunkban a szolgáltatást, és sajnos sem a TV, sem az internet nem úgy működik, ahogy szeretnénk. A UPC ismét szolgáltatna, illetve külön költség nélkül bevezetné a hálózatot az épületbe, ha a tulajdonosok 50%-a az ő szolgáltatásukra térne át. Ez nagyon fontos lenne, mert a vastag falak, az elavult kábelek miatt általában nagyon rossz az internet, amit 2-3 lakás kivételével mindenütt használnak. A TV adások vétele sem túl színvonalas jelenleg.

A lakásokhoz koax kábelt vezetnének, szeretném elérni, hogy a műemlékesekkel egyeztetve az összes kábellel (telefon, kaputelefon, stb.) együtt a falba legyenek süllyesztve. Ez nagy munka lesz, de lényegesen elegánsabb lesz az épület a most össze vissza lógó drótok nélkül. A UPC ajánlatát ide kattintva vagy a hirdetőtáblán olvashatják.

[box] Egy listát kell készítenem, hogy kik vállalják az áttérést? Ha össze jön az 50% legalább ígéret szinten, akkor tudunk tovább lépni. Igyekszem személyesen minden tulajdonost megkeresni, hogy aláírja a szándéknyilatkozatot. Ha valakinek hűségnyilatkozata van, elvileg azt is elfogadják, ha annak lejárta után vált szolgáltatót. [/box]

Mint ismeretes, március 15-e óta az árkád alatt leledzik az Új Nemzeti Szalon. Ma már nem biztos, hogy jó ötlet volt a még be sem jegyzett, finoman fogalmazva vitatott megjelenésű kulturális egyesületet ide engedni. Sajnos azt a színvonalat, amelyet reméltem, reméltünk, nem ütötte meg az intézmény, illetve a javasolt bérleti szerződésüket a Társasház számára nem találtuk elfogadhatónak, ezért dr. Szeéphalmi ügyvéd úr közreműködésével megkértük, hogy távozzanak, ám erre mindmáig nem került sor, sőt birtokvédelmet kértek a Jegyzőtől. Lassan a feljelentés fázisába kerül az ügy. Szeretném ha balhé és bíróság nélkül oldódna meg az ügy. (A feljelentés végül 2014.08.25-én postázásra került.)

Varga Lea műemléki építészt megbíztam, hogy készítse el az árkád beüvegezésének a terveit melyekre az örökségvédelmi engedélyhez van szükség. A munkát felfüggesztettük addig, ameddig az Új Nemzeti Szalonnal vagy az árkád egy másik hasznosítójával érdemi megegyezés nem születik. Varga Lea a patika eredeti ablakai után kutatva érdekes, a patikával kapcsolatos információkhoz jutottunk, amelyeket itt adunk közre.

Kocsor Anti lakótársunk eladta a lakását, így természetesen nem tud részt venni a SzB munkájában. Petheő Ádám, a másik SzB tag pedig tartósan külföldre távozott. Mindkettőjük helyett kellene valaki, aki képes és hajlandó a Társasház érdekeit képviselni. Az egyik SzB tagnak dr. Szeéphalmi Istvánt javasolom, aki sokat segített a kéményseprőkkel folytatott és egyéb küzdelmekben és nem utolsó sorban életvitelszerűen a házban tartózkodik. Megköszönöm, ha valaki a másik pozíciót elvállalja, vagy ajánl valakit.

Bardóczy CsabaBardóczy Csaba (Maroknyi Székely) sokat segít az épület karbantartásában, egyfajta gondnoki funkciót lát el. Gépészmérnöki képesítést szerzett Brassóban, sok mindenhez ért. Segítségével sok karbantartási összeget megspóroltunk, a feladatainak elvégzéséhez beszerzett eszközöket bárki használhatja, ha kell, Csaba segít. Munkája fejében felajánlottuk, hogy az épület egyik sufnijában meghúzhatja magát, mert zsákutcába került az élete.

Szeptember 19-21 között kerülnek megrendezésre a Belvárosi Művészeti Napok és a Kulturális Örökségvédelmi napok 2014-es eseményei. Ez alkalommal ismét megnyitjuk a házat, és az épületről, a patikáról és a kemencéről fogunk az érdeklődőknek beszélni. A két eseményre 150-150 ezer forint támogatást kaptunk a BLV Önkormányzathoz és a Budapest Bank Budapestért Alapítványhoz beadott pályázatunkért. A felkészülésben részt vesz dr. Holló Szilvia Andrea, Podmaniczky díjas történész-muzeológus, térképtörténész, aki precizitásával, nagyon komoly tudásával segít a mende-mondák helyett korrekt információkat gyűjteni az épületünk múltjáról. Úgy gondoljuk, nagy meglepetések érik majd az előadásokon résztvevőket. A lakókat, tulajdonosokat és az érdeklődőket örömmel várjuk. Természetesen idén is lesz borkóstoló Kürti Attila borlovag tulajdonostársunk jóvoltából a pinceklubban.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .