Press "Enter" to skip to content

Kéménymagasítás – a meglévő állapot felmérése

Emlékeztetőül: A szomszédos Veres Pálné u. 16. számú épület emeletráépítése miatt a 15 méteren belül eső kémények kitorkollási magasságát a vonatkozó szabvány szerint meg kell emelni, mert a széljárás megakadályozhatja az égéstermék kiáramlását, ami az érintett helyiségekben rosszullétet esetleg súlyos balesetet okozhat.

Tehát a hatóság életvédelmi okok miatt nem adja ki a lakhatási engedélyt, ha nincsenek teljesen rendben a kémények, és nem biztosított a fűtőberendezések szabványos légellátása… A legutóbbi információink szerint nem csak az aktív kéményeket kell kibélelni, hanem minősített technológiával a tartalék járatokat is. (2008 óta.)

A fűtési szezon hamarosan kezdődik, mindannyiunk (és persze a szomszéd ház) érdeke, hogy minél előbb megtörténjenek ezek a munkálatok, lényegében az életveszély elhárítása.

Szeptember 26-án elkezdődött, és három lakást leszámítva megtörtént a megemelt épülettől 15 méteren belül található kémények felmérése. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki lehetővé tette a bejutást, a vizsgálatok elvégzését. A kimaradt fsz.2., I.12., I.14a lakásokban a vizsgálatra 2012. október 3-án 11 és 12 óra között kerül sor, nagyon fontos, hogy a tulajdonosok a bejutást biztosítsák, és tovább léphessünk a következő munkafázisra.

Több helyen a kéménytisztító fedél nem volt hozzáférhető, mert szabálytalanul/trehányul szerelték fel a fűtőberendezést, vagy egyszerűen elfalazták a „kamilluk” ajtaját. (Erre a jövőben a felújításoknál sokkal jobban kellene ügyelni!) Ezeken a helyeken le kellett szerelni a füstcsövet, ami egy-két esetben hatalmas kosszal járt. Eszköz híján ez nem lett összetakarítva, amiért elnézést kell kérnünk.

Felhívom a figyelmet, hogy a bélelés, a huzatfokozók vezérlésének beépítése, ha indokolt, a levegő bevezetésének a kiépítése némi kényelmetlenséggel, kosszal, utólagos javítással jár. Talán egyesek, akiknek itt az irodája, némi kárt is szenvedhetnek. Nem szabad azonban elfelejtkeznünk arról, hogy a munka hátráltatásával a lakók egészségét kockáztatjuk, illetve arról sem, hogy a kémények bélelése esetleg sok százezer forint kiadásától mentesíti az érintetteket.

Hibás az a korábbi elképzelésünk, hogy a kémények bélelést nem végeztetjük el, inkább elkérjük az erre fordítandó összeget. A FŐKÉTÜSZ ezt nem fogadja el, teljesen rendbe kell tenni nem csak az aktív, a tartalék kéményeket is!

A hasonló tévedések elkerülése végett, és nem utolsó sorban azért, mert szinte minden vállalkozó mást mond, tárgyalást folytatunk Vudi Csaba úrral (30/210-75-50), hogy egy külön szerződés keretében szakértőként segítse a Társasházat a kéménymagasítási munkák során. (Vudi Csabát rendelte egyébként a Vagyonkezelő a túlsó oldali kéményfelújítási, pályázati munkánkhoz műszaki ellenőrnek.)

Jeney Attila kk

A Veres Pálné 16 Kft. megbízta
generálkivitelezőként a Globál Generál Kft.-t, amely a felméréssel megbízta
Kövecses Viktort (20/531-51-59), aki a kollégájával végezte a munkát

One Comment

  1. JA JA 2012.10.08

    A maradék három lakás felmérése október 3-án megtörtént.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .