Press "Enter" to skip to content

Kéménymagasítás – Veres Pálné u.16.

Kirschner Tamás és Losonczy György (VERES PÁLNÉ 16. Ingatlanforgalmazó, – fejlesztő és beruházó Kft. 1088 Budapest Szentkirályi u. 34. 3.em.2.) kérésére megbeszélést tartottunk az emeletráépítés miatt szükséges kéménymagasításról. A hallottakat az alábbiakban szeretném megosztani a tulajdonostársakkal.

Úgy gondolom, hogy a találkozót azért kérték, hogy egyeztessünk annak érdelében, hogy minél hamarabb megkapják a szomszédos épület új szintjére a lakhatási engedélyt.

A KÖH előírása, illetve az épületünk műemlék volta  miatt nem csak a kémények megerősítéséről és a magasság emelésről van szó, a kéménycsoportok egy részére ventilátort kell szerelni. Az elvégzendő feladatokat a KÖH határozata alapján, ahhoz ragaszkodva kell elvégezni, a használatba vételi engedélyhez FŐKÉTÜSZ szakvélemény kell.

Értelmezésük szerint a 2011.10.28-i közgyűlésen a Társasházunk kérte:

  1. Az összes kémény kibélelését
  2. A kémények megerősítését
  3. Az energiaellátást (a folyamatosan jelentkező üzemeltetési költséget) biztosítsák
  4. A kéményseprők elérését (járdák…) biztosítsák

A fentiekkel szemben a ventilátorok elektromos ellátást nem tudják biztosítani, ezt a szomszéd házból nem lehet áthozni, ez a fő problémájuk.

A javaslatuk:

Mi adjuk az áramot, ennek fejében ők kibélelik az aktív kéményeket, a kéménytesteket megerősítik, megmagasítják, az elszívókat felszerelik és a kijutást (járda, kibúvó (alapvetően kibúvókban gondolkodnak)) biztosítják. (A tartalékkéményeket nem kell bélelni, de ventilátor kell rájuk.) A kémények bélelése a legújabb technikával történik, amit három hónapja fogadtak el, mely zárt habarcs alapú bélelési rendszer. (Ezt jó lenne tudnunk, hogy mi!) Később telepítendő, zárt égésterű, nyomás alatti kazánokra nem tudnak csövezni, de kondenzációs kazánokra igen. Ez azért van így, mert a mostani berendezésekre – mondjuk egy radiátorokra – alkalmatlan lenne a spirálkorcolt acélcső bélés.

A lakásokba új szervizajtót tesznek, elkészítik a kábelezést (mely a ventilátorok üzemeltetéséhez kell, ami várhatóan havi 3-500 Ft lesz a fűtési hónapokban. Ezzel szemben ők 3-4 millió plusz költséget vállalnak a bélelés vállalásával.

Azt mondták, hogy az új technológia miatt készülékcsere esetén a kéménybéleléssel már nem kell foglalkoznunk, nem hajlandók tárgyalni arról, hogy az építési engedélytől eltérő módon végezzék el a munkát.

Miután a szakvélemény tavaly októberben készült, azt elfogadják, hogy közben bizonyos változások voltak. Tehát minden bélelés úgy indul, hogy a lakásban ellenőrzik, mi van. Ha valaki készüléket váltott, akkor a szerint fognak eljárni, tehát ha most valaki például a konvektor helyett kombi készüléket akar betenni, akkor most tegye meg. Emiatt nem akarnak várakozni, a fűtési szezonra kész kell lennie a munkának. Ha addig nem történik meg az átadás, akkor morcosak lesznek.

Megállapodtunk, hogy a fenti megbeszélés alapján leírják az elképzeléseiket, és hamarosan eljuttatják hozzánk. Ezt követné egy végső egyeztetés melyen részt vesz

  • az V. kerület Önkormányzat
  • a kerületi FŐKÉTÜSZ
  • a szakkivitelező
  • a társasház
  • Veres 16 kft.

Az egyeztetésről jegyzőkönyv készül itt, melyben leírják pontosan, hogy milyen munkákat vállalnak, milyen feltételekkel (munkakezdés, kontakt, tulajdonosok elérhetősége…) Kb. 2 hónap kell a munkához, július 3. hetétől szeretnének dolgozni, augusztus végére szeretnék befejezni.

Beszéltünk arról is, hogy az idén esedékes kéményfelújítási munkáinkat esetleg az általuk megbízott kivitelező egy felvonulással végzi el. Szívesen elvállalja, jó áron dolgozik. Ha kérjük, összehoznak velük.


Alaposan fel van adva a lecke. Ha jól értem, eszeveszett tempóval be akarják fejezni a kémények átalakítását, hiszen használatbavételi engedély nélkül nem jutnak a pénzükhöz.

Ha elfogadjuk a javaslatot, akkor kibélelik a kéményeinket, ha nem vagyunk észnél úgy, hogy semmi hasznunk nem lesz belőle, viszont fizethetjük a füstelszívók üzemeletetését és persze karbantartását.

Vajon van-e lehetőség arra, hogy ezerrel, kölcsönből átterveztetjük a és kiviteleztetjük az érintett lakásokban a kazánokat, hogy a bélelésért legalább ne kelljen fizetni? Van rá három hetünk…

A kémény üggyel kapcsolatos anyagokat ide kattintva tudják elolvasni.

3 hozzászólás

  1. Jeney Attila Jeney Attila Post author | 2012.07.23

    Szép lassan magunkra maradunk:

    Tisztelt Jeney Úr!
    Köszönettel vettem megkeresését. A mellékelt összes anyagot áttanulmányoztam. Mérlegelve az összes körülményt, áttekintve az ügy több éves folyamatát, annak jelenlegi állását és a jogi helyzetet, úgy határoztam, hogy – ismételten megköszönve megkeresését – nem kívánok közreműködni és részt venni a két fél között felmerült vitás kémény probléma megoldásában.

    Itt még nincs vége. Felhívtam Varga Józsefet, aki Egyeki Zsoltot segítette éveken keresztül az épületgépészeti munkák területén. Ö egy „lehetetlen dolognak” nevezte a kialakult állapotot. Szerinte per lesz belőle. A továbbiakban ő sem szándékozik részt venni a tárgyalásokban.

  2. Jeney Attila Jeney Attila Post author | 2012.07.06

    Egy ismerősömtől kaptam az alábbi tájékoztatót:

    1. Én a rozsdamentes acél anyagú béléscsövet tartom a legjobb megoldásnak.
    A FuranFlex eljárás is jó még: ez egy műanyag fóliazsák, amit behúznak a kürtőbe és utána felfújják gőzzel, hőre keményedő, vagyis ennek hatására megkeményedik. A teljes keresztmetszetet felújítja, mert a kör szelvényű béléscső kisebb keresztmetszetet biztosít.
    A habarcsok is jók lehetnek, az élettartamuk szerintem rövidebb, nem mérhető a fenti eljárásokhoz.

    2. A zárt égésterű és a kondenzációs kazán is túlnyomással vezeti el az égésterméket. Ezen kéményeknek 200 Pascal nyomást kell elviselni. Lehet alumínuim, PP (polypropylén) vagy rozsdamentes acélcső gumigyűrűs tömítéssel. Ezeknél a kéményseprők be is vizsgálják, mérik az elvezető rendszert.
    A kondenzációs kazán annyiban jobb a síma zárt égésterű berendezésnél, hogy alacsony hőfokon távozik a füstgáz.

    3. A kivitelező úgy oldja meg a problémát, hogy ventillátorral növeli a kémény átbocsájtó égéstermék elvezető kapacitását. Ez azt is jelenti, ha nincs áram nem működik a gázkazán. A kazánok előtti gázvezetékbe mágnes szelepet építenek, ezt elektromosan összereteszelik a gázberendezésekkel így ha nincs áram a mágnes szelep lezárja a gázt. A ventilátor többlet áram fogyasztást okoz.
    A probléma legegyszerűbb, de műszakilag legbonyolultabb megoldási módja. 1 kürtőre több készülék is ráköthető és később is bővíthető a rendszer.

  3. J.A. J.A. 2012.07.05

    Az a baj, hogy kullogunk az események után. A Veres 16-nak – amikor belevágtak a dologba – részletesen tájékoztatnia kellett volna a társasházunkat, hogy milyen vonatkozásban vagyunk érintettek, és milyen alternatívák vannak.

    Ha a házunkat érintő beruházás 10-20 millió forint, ez akkora összeg, hogy nagyon meg kellett volna fontolni, hogy mire fordítják. Jó kiindulás lett volna arra, hogy egy a tetőtérben elhelyezett nagy teljesítményű kazánnal oldjuk meg a ház fűtését, meleg víz ellátását. Ez mind a felhasznált hőmennyiség, mind az üzemeltetésvonatkozásában jóval gazdaságosabb lett volna mint a sok kazán, külön kibélelt kéménnyel ventilátorral, éves karbantartással…

    Miután ez a lehetőség ugrott, azt a megoldást kell megtalálni, mely eredményeként legalább 10 évre megoldódnak a kémény ügyeink: ha valaki ez alatt kicseréltet egy berendezést, akkor a kéménnyel már ne kelljen semmit csinálni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .