Press "Enter" to skip to content

A 2015.01.15-i közgyűléshez

A 2015.01.15-i közgyűléssel kapcsolatban jó lenne, ha a tulajdonosok, és további érintettek tájékozódnának, ha lehet, hozzászólásokban elmondanák a véleményüket a hatékony munka érdekében.

A pinceklubban a fűtés ellenére hideg lesz, kérem öltözzenek fel. Sajnos sem a Polgári Szalonban, sem Pásztor úr helyiségében nem kaptunk helyet egyéb programok miatt.  

SZMSZ módosítás.

A társasházi döntésekbe szeretnénk jobban bevonni a tulajdonosokat. A közgyűlésekre kevesen járnak, a határozatokat nem a többség, rendszeresen a jelenlevő kisebbség szavazatai alapján hozzuk. A továbblépés az írásbeli szavazás szabályainak módosítása lehet az SZMSZ-ben. A javaslat a következő:

“Közgyűlési határozatot a tulajdonosok a közös képviselő felhívására írásban is hozhatnak. Az írásbeli szavazólapot a közös képviselő készíti el, tartamát a Számvizsgáló Bizottsággal egyezteti. A szavazólapon fel kell tüntetni

 • a határozati javaslatokat szó szerint,
 • a határozati javaslatokra adható lehetséges válaszokat (igen, nem, tartózkodom),
 • a szavazat leadásának módját, határidejét.

A kitöltött és leadott szavazólap akkor érvényes, ha a fentieken kívül tartalmazza

 • a határozati javaslattal összefüggő egyértelmű választ,
 • a kitöltés időpontját,
 • a tulajdonos nevét.

A kitöltött szavazólapokat a szavazás leadásának időpontjáig vissza kell juttatni a közös képviselőhöz, aki megvizsgálja a szavazatok érvényességét, a szavazatokat összeszámolja, végül az eredményről jegyzőkönyvet vesz fel, amelyet az SZB elnöke aláírásával hitelesít. Az írásbeli szavazás eredményéről a közös képviselő írásban tájékoztatja a tulajdonosokat. A szavazatok leadhatók

 • tértivevényes levélben,
 • személyesen a közös képviselőnek, aki az átvételről igazolást ad,
 • egy előre megadott címről küldött email-ben.”

Két, a társasházban lakó tulajdonos kivételével mindenki rendelkezik internetes eléréssel. Az internet szolgáltatóknál napi gyakorlat, hogy ügyfeleiktől a megbízásokat elfogadják egy leadott email címről érkezett levélben, hiszen arról csak a postafiók tulajdonosa küldhet levelet.

Célszerű lenne még bevenni, hogy a közgyűlési meghívót azoknak a tulajdonosoknak, akiknek van internetes elérése, elég email-ben elküldeni. Teljesen felesleges a sok papírt elpocsékolni, hiszen sok tulajdonos igen ritkán fordul meg a házban, úgyis az email-ekből vagy a honlapról értesülnek a történésekről.

Tájékoztatás a társasház anyagi helyzetéről, az épület állapotáról a tervezett felújításokról, a folyamatban levő tervek és engedélyek helyzetéről. (Határozatot nem kell hozni.)

A társasház 2014. december 26-án fizetésképtelen lett. Köztartozása még nincs a háznak, de a közös képviselő tiszteletdíját a hárommilliót meghaladó közös költség tartozás miatt már nem sikerült elutalni. A kintlévőség ilyen mértéke miatt

 • nem tudunk olyan pályázaton indulni, ahol önrésszel kell rendelkezni. Ez a 15-50%-os támogatás elvesztése miatt további, milliós kárt okoz a háznak.
 • Ilyen fizetési fegyelem mellett esélye nincs a közösségnek, hogy kölcsönt vegyen fel, senki nem fogja kockáztatni a jelzálogjog bejegyzését a saját ingatlanára a többiek várható fegyelmezetlensége miatt.
 • A közös költség kényszerű megemelése ismét a becsületesen fizetőket fogja sújtani.
 • Ha nem rendeződik a ház anyagi helyzete, akkor nem fogjuk tudni a tetőt rendbe hozatni, ami a fedélszék, a faszerkezetek korhadása miatt további tetemes kárt okoz.
 • Az épület műemlék volta miatt minden változtatáshoz az Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása szükséges. A szakvélemények, tervek, engedélyek sok százezer forintba kerültek, kerülnek, és az érvényességük időben korlátozott. Ha pénz hiányában nem lépünk, ezek a kiadások is elvesznek.

Döntés a hat hónap közös költség tartozást felhalmozó tulajdonostársak közös költség tartozás miatti jelzálog bejegyzéséről.

Az SZMSZ II./5. pontjára hivatkozva – a közös tulajdon fenntartása érdekében – a legalább 6 hónapot meghaladó közös költséggel hátralékba került tulajdonosok tulajdonának jelzálogjoggal terhelését kezdeményezheti a közgyűlés. Az érintettek a 2014. november 30-i állapot szerint: dr. Szeéphalmi István, Trencinova Dasa , Takács József, Vari-Coord Kft., Németh Barbara.

Javaslat az árkád önálló hasznosítására.

Az árkád és a 7-es, 8-as albetét közös használatára vonatkozó elképzeléseink nem valósultak meg. A helyzet megoldására az árkád leválasztását javasoljuk a mellette található két albetéttől, melyekbe a bejutást – ahogy az korábban is volt – az udvaron keresztül biztosítjuk.

További észrevételek, bejelentések. (Határozatot nem kell hozni.)

A szeméttárolókat átköltöztettük a cselédlécsőhöz, mert vállalhatatlan volt ahogy kinéztek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a lomokat nem a szemétgyűjtőkön, a környezetükben, hanem a pincében kell elhelyezni egy erre külön fenntartott, Lomtalanításra feliratú rekeszben a Veres Pálné utcai oldalon. Az éves lomtalanítás során (tavasszal) fogunk gondoskodni az elszállításukról.

A jelzés nélküli (az ábrán kérdőjel mutatja) pincéket közösnek tekintjük, ahogy lesz rá kapacitás a tartalmukat elszállíttatjuk.

A kapun elhelyezett ajtóféket szinte képtelenség rendesen beállítani, folymatosan utánaállítani. Vagy nem záródik, vagy úgy bevágódik, hogy majd szétesik a ház. Van egy 20-30 ezer forintos ajánlatunk a reményünk szerinti jó megoldás kialakítására.

A most alkalmazott  könyvelő programmal sok a gondunk:

 • Folyamatos késésben van a könyvelés,
 • igen szűk körű a készíthető kimutatások listája, nem elég részletes ahhoz, hogy jól lássuk, mire megy el a pénzünk,
 • nehézkes, mert csak papíron képes az információk előállítására, ami plusz munkát és/vagy költséget is jelent amikor a részleteket továbbítjuk,
 • nincs webes felülete ahol a tulajdonosok bármikor meg tudják nézni a folyószámla egyenlegüket.

A fentiek miatt úgy néz ki, hogy egy új rendszerre térünk át, lehetséges, hogy a könyvelést is magunk végezzük. A részletek tisztázása folyamatban van.

Megjelent a Társasházak energiamegtakarítást eredményező felújításának támogatása kiírt program – Otthon melege címmel. A részletei ide kattintva olvashatók. Sajnos nem indulhatunk rajta, mert a házunk 1946. előtt épült.

Még mindig nem sikerült 50%-ot meghaladó aláírást összegyűjteni a UPC-re történő átállásra. Jellemzően azok a tulajdonosok nem reagálnak, akik nem itt laknak – fittyet hányva a életvitelszerűen itt élőkre, nem utolsó sorban az albérlőikre. Most 45%-nál tartunk.

Dr. Holló Szilvia Andrea történész a Budapest folyóirat 2014. decemberi számában – mely a Fugában megvásárolható – publikálta a házunkkal kapcsolatos kutatásainak legújabb eredményeit. A szerző hozzájárulásával a cikket ide kattintva is elolvashatják.

Az írásra reagált dr. Oláh András Megoldódni látszik az ország legöregebb pékkemencéjének rejtélye című cikkében, mely a Sütőipari Egyesülés honlapján január 3-án jelent meg. Ide kattintva olvasható.

Január 8-án meglátogatott bennünket Ráday Mihály, hogy az IPM-ben hamarosan megjelenő, a házról szóló cikkéhez anyagot gyűjtsön, fényképezzen.

Be Sociable, Share!

One Comment

 1. Pozsgai Ákos Pozsgai Ákos 2015.01.13

  Kedves Attila,
  köszönöm a tájékoztatást, a közgyülésen is ott leszek.
  A ház anyagi helyzete nagyon meglepett. Ez az öt tulajdonos felhalmozott 3 MIO Ft értékben tartozást? Remélem sikerül velük a közgyülésen találkozni és megbeszélni hogy ezt hogyan egyenlítik ki. Nem lehet cél az, hogy az eddig is fizetö lakók a jövöben többet fizessenek azért, mert mások nem fizetnek.
  Jó ötlet a jelzálog bejegyzés a tartozó tulajdonosok lakására, teljesen egyetértek vele.
  A tetö javítása és a pályázatokon való részvétel lehetösége mindannyiunk érdeke, és nem utolsó sorban az is, hogy a Te tisztségdijjadat is fizessük, ez csak így fair.
  Üdvözlettel,
  Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.